Εγκατάσταση του XAMPP (Greek)

Εάν έχουμε ήδη νοικιάσει ένα χώρο στο διαδίκτυο, όταν κατεβάσουμε το Joomla, το ανεβάζουμε εκεί με έναν  FTP Client (είτε το αποσυμπιέζουμε πριν το ανεβάσουμε, είτε μετά) και αρχίζουμε να δημιουργούμε την ιστοσελίδα πηγαίνοντας στη διεύθυνση http://www.yoursitename.com

Εάν όμως θέλουμε να φτιάξουμε τη σελίδα στον υπολογιστή μας, τότε μας χρειάζεται ένα άλλο πρόγραμμα, το
XAMPΡ, που θα δημιουργήσει και web server (localhost) και βάση δεδομένων στον υπολογιστή μας.
Κατεβάζουμε το  ΧΑΜΡΡ

Στο XAMPP υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες. Απ’αυτές μόνον λίγες χρησιμοποιιούμε. Εμείς δουλεύουμε με δύο εφαρμογές:

Apache – Web Server
MySQL – Database

Η php υπάρχει αλλά δεν την ανοιγοκλείνουμε, τρέχει μόνη της χωρίς να κάνουμε κάτι εμείς.

Επειδή λοιπόν στον υπολογιστή μας δεν έχουμε αυτές τις τεχνολογίες, τις εγκαταστήσαμε μέσα από το XAMPP. Αλλιώς θα έπρεπε να τις βρούμε μία μία. Ενώ αυτό το πακετάκι τα κάνει όλα μόνο του. Απλώς κάνουμε την εγκατάσταση. Έτσι έχουμε όλες τις τεχνολογίες για να μπορούμε να κάνουμε τον υπολογιστή μας web server. Όχι για να σερβίρει στο διαδίκτυο, αλλά τοπικά.  Αυτή η ιστοσελίδα θα φαίνεται μόνον στην οθόνη μας, και αργότερα, όταν είναι έτοιμη, θα την ανεβάσουμε στο διαδίκτυο.

Γι’αυτό το λόγο κατεβάσαμε το πρόγραμμα, για να μπορούμε να τη στήσουμε τοπικά στον υπολογιστή μας και να δούμε πώς θα είναι.

Και μάλιστα εδώ υπάρχουν και πράγματα που ο host τα κόβει.

Μόλις τελείωσε η εγκατάστασή μας, αν πάμε και ανοίξουμε το My computer, στο C, βρίσκουμε ένα φάκελλο ΧΑΜPP. Η εγκατάσταση είναι όλη σ’αυτό το φάκελλο. Αν θελήσετε να το διαγράψετε, με σκέτη διαγραφή γίνεται η απεγκατάσταση.

Αν ανοίξουμε το φάκελλο, θα δούμε διάφορους υποφακέλλους και αρχεία. Το Control Panel είναι το xampp-controlpanel-3 . Αν δεν έχουμε συντόμευση, μπορούμε να το τρέξουμε από εκεί.

Υπάρχει πιθανότητα εάν έχουμε στον υπολογιστή μας Skype Team Viewer, να μην μπορεί να ανοίξει το Apache. Γιατί χρησιμοποιούν την ίδια πόρτα, βγαίνουν όλα από την 80. Οπότε τα κλείνουμε (έξοδος) πριν ανοίξουμε το XAMPP. Μετά, αφού τρέξει το ΧΑΜΡΡ, μπορούμε να ανοίξουμε το Skype και ο,τιδήποτε. Μπορούμε και να πάμε στις ιδιότητες του Σκάϊπ και να αφαιρέσουμε την πόρτα 80, οπότε θα πηγαίνει να βρίσκει μια οποιαδήποτε άλλη πόρτα.

Τώρα ανοίγοντας το Control Panel, αν τσεκάρουμε κάποιες υπηρεσίες, θα τρέχουν με την έναρξη των Windows. Καλύτερα λοιπόν να μην είναι τσεκαρισμένα. Εάν δεν είναι πράσινα αλλά κόκκινα, κάποιο πρόγραμμα (ίσως Skype) τα εμποδίζει να ανοίξουν.

Μέσα στο φάκελλο του XMAPP υπάρχει ο φάκελλος htdocs. Εκεί θα φτιάχνουμε όλους τους φακέλλους των ιστοσελίδων που κατασκευάζουμε. Ένα φάκελλο για κάθε ιστοσελίδα. Σε κάθε τέτοιο φάκελλο, ξεζιπάρουμε όλα τα αρχεία του Joomla. Είναι 5.200 αρχεία, 37 MB.

Microsoft

Was this article helpful?

Related Articles

1 Comment

  1. Anonymous

    I have been surfing online more than 3 hours lately, but I never found any fascinating article like yours.
    It is beautiful value enough for me. In my view, if all website
    owners and bloggers made excellent content material as you did, the web will likely be
    a lot more useful than ever before.

Leave A Comment?